Kobieta Koduje

Sałatka Cezara

Znakomita i lekka sałatka, nadaje się na zimne i ciepłe dni. Spełnia swe zadanie również jako obiad do pracy.

29680893_1836734236344945_124227093_o

SKŁADNIKI:

5 świeżych ziemniaków lub mrożone półksiężyce
mix sałat
pomidory koktailowe
ogórek zielony
ser feta do sałatek
3/4 dużego jogurtu naturalnego
1-2 łyżki majonezu
3-4 ząbki czosnku
kilka łyżek kukurydzy z puszki
kilka łyżek wody
drobno skrojona papryka
rzodkiewka
1 mała piersi z kurczaka lub 1/2 piersi indyka
przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie, oregano

PRZYGOTOWANIE:

Piersi kroimy na drobniutką kostkę i przyprawiamy, pozostawiając w lodówce przynajmniej na pół godziny aby mięso naszło przyprawami – następnie smażymy i pozostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy ziemniaczki, można pokroić ziemniaki w bardzo cienkie plasterki i usmażyć na oleju lub w piekarniku bądź kupić gotowe mrożone i upiec. Kolejno przygotowujemy warzywa. Do naczynia wrzucamy mix sałat i wedle uznania dodajemy wszystkie inne warzywa pokrojone na pół lub na ćwiartki, rzodkiewkę i ogórka na plasterki. Mieszamy wszystkie warzywa i dodajemy kurczaka. Teraz przygotujemy sos: jogurt, majonez, 3-4 łyżki wody, zmielony przez praskę czosnek i przyprawy. Sos dodajemy do całej zawartości sałatki  przed podaniem i dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy jeszcze ciepłe ziemniaczki. SMACZNEGO!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.