3l wody
2 cebule
1 kostka rosołowa
1 kość
1 marchew
3-4 ząbki czosnku
0,5 kg mięsa drobiowego mielonego
2-3 łyżki bułki tartej
świeża natka pietruszki
2 tosty
pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
Receptura:
Z przyprawionej wody, kostki rosołowej, porcji rosołowej i warzyw przygotowujemy bulion na przypieczonej cebuli – doprawiamy pieprzem i solą, ziele angielskie, liść laurowy. Kiedy baza rosołowa będzie już gotowa, wkładamy do zupy 3 serki topione ze szczypiorkiem i cebulą.
Do dania przygotowujemy też pulpety drobiowe na bazie mięsa mielonego, przyprawione czosnkiem, pieprzem i solą, dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej i jajko i formujemy kulki. Uformowane kulki wrzucamy do ugotowanej już zupy na 5-10 min, aby mięso się ugotowało, ale nie rozgotowało.
Zupę podajemy okraszoną świeżą natką pietruszki i podpieczonej cebulki z kawałkiem ciepłego tosta.