Kobieta Koduje

Krokiety z kapustą i grzybami w wersji Hashi

30224089_1853423758009326_1868730354_o

Składniki na ciasto:

1 szkl. mleka roślinnego (kokosowe),
1 szkl.wody,
1,5 szkl. mąki gryczanej/jaglanej,
szczypta soli,
olej kokosowy
2 jajka

Składniki na farsz:

500g pieczarek
400g kapusty kiszonej
1 duża cebula
pieprz i sól

Składniki na panierkę (wszystko zblenderować):

3 łyżki czarnego sezamu
3 łyżki pestek z dyni
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki nasion chia

Receptura:

Przygotowujemy naleśniki. Następnie obieramy pieczarki i kroimy na drobne kawałeczki – wrzucamy na patelnie i czekamy aż woda wyparuje. W tym czasie obieramy i siekamy cebule. Kiedy pieczarki będą się już podpiekać na oleju kokosowym, dokładamy cebule i przyprawiamy pieprzem i solą. Kapustę kiszoną płuczemy dwa razy i kroimy na mniejsze części, dodajemy ją do pieczarek i cebuli i całość podpiekamy przyprawiając do smaku. Tak przygotowany farsz zawijamy w naleśniki i obtaczamy w jajku a następnie przygotowanej panierce. Można podawać z dipem lub sosem.

 

UWAGA! Danie to nie nadaje się pokazowo gdyż mąka gryczana/jaglana jest pozbawiona glutenu i naleśniki się łamią, jest to jednak znakomite zastępstwo krokietów dla osób, które nie mogą jeść glutenu i laktozy.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.