Składniki na ciasto:
1 szkl. mleka roślinnego (kokosowe),
1 szkl.wody,
1,5 szkl. mąki gryczanej/jaglanej,
szczypta soli,
olej kokosowy
2 jajka
Składniki na farsz:
500g pieczarek
400g kapusty kiszonej
1 duża cebula
pieprz i sól
Składniki na panierkę (wszystko zblenderować):
3 łyżki czarnego sezamu
3 łyżki pestek z dyni
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki nasion chia
Receptura:
Przygotowujemy naleśniki. Następnie obieramy pieczarki i kroimy na drobne kawałeczki – wrzucamy na patelnie i czekamy aż woda wyparuje. W tym czasie obieramy i siekamy cebule. Kiedy pieczarki będą się już podpiekać na oleju kokosowym, dokładamy cebule i przyprawiamy pieprzem i solą. Kapustę kiszoną płuczemy dwa razy i kroimy na mniejsze części, dodajemy ją do pieczarek i cebuli i całość podpiekamy przyprawiając do smaku. Tak przygotowany farsz zawijamy w naleśniki i obtaczamy w jajku a następnie przygotowanej panierce. Można podawać z dipem lub sosem.
UWAGA! Danie to nie nadaje się pokazowo gdyż mąka gryczana/jaglana jest pozbawiona glutenu i naleśniki się łamią, jest to jednak znakomite zastępstwo krokietów dla osób, które nie mogą jeść glutenu i laktozy.