Składniki:
3 jajka
3 naprawdę duże garście świeżego szpinaku (może być mrożony ale wtedy mniej)
1/6 startego koziego sera
2 kawałki suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku
pieprz, sól, papryka ostra, zioła prowansalskie
3 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie:
Kopiastą patelnie szpinaku (3 garście) podsmażamy na oleju kokosowym, kiedy szpinak będzie już delikatnie podsmażony, dodajemy jeszcze trochę oleju i wrzucamy przemielony przez praskę czosnek, następnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami do smaku. W silikonowych foremkach do pieczenia babeczek/jajek układamy na dnie 3 równe porcje przygotowanego wcześniej szpinaku, następnie do każdej dziurki wbijamy jajko i wkładamy drobno pokrojone suszone pomidory. Na koniec jajko przyprawiamy pieprzem i solą. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na max. 15-20 min aż jajka się zetną. Przed podaniem posypujemy startym kozim serem. Smacznego!