Jesienne pogoda daje o sobie już znać, a więc żeby zwalczyć chandrę wyczarujmy coś kolorowego w kuchni! Dziś obłędna zupa dyniowa!
Składniki:
2 kg oczyszczonej dyni
1 marchew
0,5 selera
3-4 gałązki lubczyku
1 pietruszka
200 ml śmietany 18%
4 kawałki chleba
kurkuma, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi
Receptura:
Na bazę ugotowanego bulionu, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę dynię. Kiedy dynia i inne warzywa będą już miękkie – blenderujemy całość i przyprawiamy, na koniec dodajemy 2-3 łyżki śmietany. Chlebek kroimy w małe kwadraciki i wrzucamy na patelnie bez oleju lub bezpieczniej do piekarnika na 5-10 min, tak aby zrobiły się mini tościki. Zupę podajemy z chlebkami na wierzchu i opcjonalnie z wiórkami kokosowymi.