W taki gorący dzień jak ten nie ma czasu aby stać przy garnkach i wymyślać skomplikowane dania, a i jeść się tak nie chce. Tak więc dziś robimy tartę!
Składniki:
1 torebka mrożonego szpinak
7 ząbków czosnku
pół opakowania sera feta
spód do tarty,
parmezan
Papryczki jalapeno
pieprz, sól, bazylia, tymianek, cukier
Receptura:
Czosnek rozdrabniamy w maszynce (3 ząbki przeznaczamy do sosu, 4 do szpinaku). Czosnek do szpinaku podsmażamy na łyżce masła, po czym przekładamy do miseczki. Mrożony szpinak wrzucamy na patelnie i podgrzewamy, aż cała woda odparuje. Następnie przyprawiamy do smaku. Dodajemy fete i okolo 10 plasterków papryczek. Calość mieszamy i układamy na rozłożonym wcześniej cieście francuskim w blaszce. Nadmiar ciasta zawijamy i posypujemy parmezanem.
Sos czosnkowy przygotowujemy z 3 ząbków, mielimy przez maszynkę i dodajemy 3-4 łyżki johurtu naturalnego, szczyptę soli, cukru, bazyli i pieprzu.