Kobieta Koduje

Syrop z kwiatków mniszka lekarskiego

Początek maja to idealny i jedyny okres do zbioru mniszka lekarskiego (tzw. mlecza). Tak, tego który rośnie na naszych łąkach i rowach. Znakomicie nadaje się na leczniczy syrop, który przyda nam się później w okresach jesieni i zimy, a sprawdzi się również dla smakoszy słodkiego.

mniszek

Właściwości:

  • łagodzi kaszel,
  • poprawia odporność,
  • zawiera witaminy A,  C ,  D – poprawiające funkcjonowanie układu odpornościowego i kostnego;
  • witaminy z grupy B (np. B4, czyli cholina) korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają pracę wątroby w usuwaniu toksyn z organizmu,
  • minerały tj.: potas, magnez, krzem, żelazo ,
  • garbniki – mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę. Mają także właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają infekcje zapalne błon śluzowych (np. gardła);
  • związki flawonowe (flawonoidy) – posiadają właściwości antyoksydacyjne, w związku z tym opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu krążenia,
  • triterpeny – obniżają poziom cholesterolu we krwi (zmniejszają skurcze naczyń krwionośnych), są także środkiem przeciwbólowym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Triterpeny mają także działanie detoksykacyjne;
  • inulina – jest błonnikiem nietrawionym przez ludzkie enzymy, który obniża poziom cukru we krwi, chroni nasze jelita przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy;
  • kwas krzemowy – poprawia wygląd skóry: łagodzi wszelkie podrażnienia, wypryski i rany;
  • kwasy polifenolowe: chlorogenowy – hamuje wchłanianie cukrów, kawowy – ma działanie przeciwmiażdżycowe, cykoriowy – poprawia przemianę materii. Ponadto kwasy polifenolowe mają właściwości immunostymulujące, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne;
  • asparagina – aminokwas pobudzający procesy myślowe.

Czy już jesteś przekonana/y, że syrop z mleczu na pewno przyda się w Twojej spiżarni? To do dzieła!

Dlaczego kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju? Ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy, a ponadto mają najmniej robaczków. Należy zbierać je w słoneczny dzień. Przed południem kwiaty są najbardziej otwarte, mają najwięcej smaku i aromatu, a wiec to najlepsza pora dnia. Po zebraniu, kwiaty mlecza należy rozłożyć na gazecie – aby oczyścić kwiatki z owadów, robaczki same opuszczą kwiatki, a jeśli nie wystarczy zamerdać kwiatkiem.
Nie zalecane jest zbieranie mleczy rosnących przy drogach oraz na polach (ze względu na skażenia). Najlepiej zbierać kwiaty rosnące na łąkach.

Receptura:
Do dużego litrowy słoika wkłada się  oczyszczone kwiatki tak aby go zapełnić, następnie zalewa się je wrzącą wodą i dodaje sok z  3 cytryn. Miksturę należy zostawić na jeden lub dwa dni  (można w lodowce). Następnie przelewamy przez sitko do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 2 kg cukru i gotujemy na wolniutkim ogniu od 2 do 4 godzin, aż zgęstnieje i powstanie syrop.

Dawkowanie:
Stosowanie zaleca się na 2-3 łyżeczki miodu z mniszka lekarskiego dziennie. Można dodać do herbaty, deseru, kanapek itp.

UWAGA! Osoby zmagające się z wrzodami i nadkwaśnością żołądka, niedrożnością jelit, dróg żółciowych czy cukrzycą – powinny zasięgnąć porady lekarza. Stosowanie tego specyfiku może być dla nich niewskazane.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.