Początek maja to idealny i jedyny okres do zbioru mniszka lekarskiego (tzw. mlecza). Tak, tego który rośnie na naszych łąkach i rowach. Znakomicie nadaje się na leczniczy syrop, który przyda nam się później w okresach jesieni i zimy, a sprawdzi się również dla smakoszy słodkiego.
Właściwości:
- łagodzi kaszel,
- poprawia odporność,
- zawiera witaminy A, C , D – poprawiające funkcjonowanie układu odpornościowego i kostnego;
- witaminy z grupy B (np. B4, czyli cholina) korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają pracę wątroby w usuwaniu toksyn z organizmu,
- minerały tj.: potas, magnez, krzem, żelazo ,
- garbniki – mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę. Mają także właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają infekcje zapalne błon śluzowych (np. gardła);
- związki flawonowe (flawonoidy) – posiadają właściwości antyoksydacyjne, w związku z tym opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu krążenia,
- triterpeny – obniżają poziom cholesterolu we krwi (zmniejszają skurcze naczyń krwionośnych), są także środkiem przeciwbólowym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Triterpeny mają także działanie detoksykacyjne;
- inulina – jest błonnikiem nietrawionym przez ludzkie enzymy, który obniża poziom cukru we krwi, chroni nasze jelita przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy;
- kwas krzemowy – poprawia wygląd skóry: łagodzi wszelkie podrażnienia, wypryski i rany;
- kwasy polifenolowe: chlorogenowy – hamuje wchłanianie cukrów, kawowy – ma działanie przeciwmiażdżycowe, cykoriowy – poprawia przemianę materii. Ponadto kwasy polifenolowe mają właściwości immunostymulujące, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne;
- asparagina – aminokwas pobudzający procesy myślowe.
Czy już jesteś przekonana/y, że syrop z mleczu na pewno przyda się w Twojej spiżarni? To do dzieła!
Dlaczego kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju? Ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy, a ponadto mają najmniej robaczków. Należy zbierać je w słoneczny dzień. Przed południem kwiaty są najbardziej otwarte, mają najwięcej smaku i aromatu, a wiec to najlepsza pora dnia. Po zebraniu, kwiaty mlecza należy rozłożyć na gazecie – aby oczyścić kwiatki z owadów, robaczki same opuszczą kwiatki, a jeśli nie wystarczy zamerdać kwiatkiem.
Nie zalecane jest zbieranie mleczy rosnących przy drogach oraz na polach (ze względu na skażenia). Najlepiej zbierać kwiaty rosnące na łąkach.
Receptura:
Do dużego litrowy słoika wkłada się oczyszczone kwiatki tak aby go zapełnić, następnie zalewa się je wrzącą wodą i dodaje sok z 3 cytryn. Miksturę należy zostawić na jeden lub dwa dni (można w lodowce). Następnie przelewamy przez sitko do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 2 kg cukru i gotujemy na wolniutkim ogniu od 2 do 4 godzin, aż zgęstnieje i powstanie syrop.
Dawkowanie:
Stosowanie zaleca się na 2-3 łyżeczki miodu z mniszka lekarskiego dziennie. Można dodać do herbaty, deseru, kanapek itp.
UWAGA! Osoby zmagające się z wrzodami i nadkwaśnością żołądka, niedrożnością jelit, dróg żółciowych czy cukrzycą – powinny zasięgnąć porady lekarza. Stosowanie tego specyfiku może być dla nich niewskazane.