Jeśli zostały wam dwa malutkie kawałki z wczorajszego obiadu, to jest to znakomity moment aby wykorzystać je do dzisiejszej kolacji. Lekka, dietetyczna i zdrowa sałatka w sam raz nadaje się na delikatny podwieczorek.
Składniki:
rukola
2 pomidory
pół ogórka zielonego
pół opakowania sera feta
oliwki
5-6 listków świeżego szpinaku
1 mała papryczka
sól, pieprz, bazylia, łyżka oliwy z oliwek
Receptura:
Rukole myjemy pod bieżącą wodą, podobnie jak pozostałe warzywa. Pomidora i ogórka kroimy na drobne plasterki a następnie na połówki lub ćwiartki. Oliwki kroimy na pół, natomiast paprykę jak najdrobniej. Mieszamy wszystkie warzywa, łącznie ze szpinakiem, dodajemy drobno pokrojoną fetę. Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i całość mieszamy.
Całość podajemy z delikatnym pieczywem, bądź kawałeczkiem tarty – jak ja 😉