Kobieta Koduje

Pierogi ruskie

Dziś zostałam mile zaskoczona – w mojej kuchni zjawił się mężczyzna i to nie tylko jako konsument, ale również jako pomoc! Mój chłopak wpadł od tak, aby pouczyć się klejenia pierogów.. – zrezygnował. Ale w zamian za to przygotował okrasę składającą się z cebuli i papryczek jalapeno. Zapraszam do wypróbowania naszego przepisu.
empanadas-592306_640

Składniki na farsz:

  • 2 kg ziemniaków
  • 3 sery białe twarogowe 0%
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

Receptura farszu:

Ziemniaki obieramy i osolone wstawiamy do gotowania. Farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby ziemniaki ostygły. Kiedy ziemniaki już są zimne dzielimy je na 3 części i dodajemy tyle sera ile objętościowo zajmuje jedna porcja ziemniaków. Cebulkę podsmażamy i dodajemy do przygotowywanego farszu. Całość przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Można również dodać podsmażony boczek jeśli ktoś lubi.

Składniki na ciasto:

  • 0.5 kg mąki pszennej typ: 500
  • pół łyżeczki soli
  • 12 łyżek oleju
  • 200 ml wody

Receptura ciasta:

Wrzucamy wszystkie składniki do miski i zarabiamy, następnie przenosimy się na stolnice i dzielimy ciasto na dwa. Przy pomocy odrobiny mąki rozwałkowujemy ciasto do cienkiej grubości. Następnie wykrawamy okrągłe kawałki na pierożki, najlepiej przy pomocy miseczki lub specjalnej wykrawarki do pierogów.

1 thought on “Pierogi ruskie”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.