Jeśli macie ochotę na wyjątkowo smaczny chleb, o rewelacyjnym aromacie to polecam koniecznie spróbować tego przepisu. Chleb zachowuje długą świeżość, jeśli jest przechowywany w chłodnym miejscu (np. w lodówce). Dodatki można stosować wg. uznania, można nie dodawać wcale. Smacznego!
(Porcja na 3 rynienki)
Składniki:
1,5 kg mąki
450 typ
3 łyżeczki soli
3/4 kostki drożdży
niecały litr ciepłej wody
1 kieliszek do jajka żurawiny, słonecznika, siemię lniane
2-4 rozdrobnione śliwki suszone
garstka kminku
Receptura:
Drożdże rozrabiamy w niecałej szklance ciepłej wody, dodajemy do mąki i soli, dodajemy dodatki, a następnie wyrabiamy jak ciasto na pizze. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 min (aż wyrośnie), potem przekładamy do blaszek i ponownie czekamy, aż wyrośnie. Pieczemy w 200 stopniach przez godzinę i na pięć minut zostawiamy w piekarniku. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika do wystudzenia.