Kobieta Koduje

Chleb o wyjątkowym smaku

Jeśli macie ochotę na wyjątkowo smaczny chleb, o rewelacyjnym aromacie to polecam koniecznie spróbować tego przepisu. Chleb zachowuje długą świeżość, jeśli jest przechowywany w chłodnym miejscu (np. w lodówce). Dodatki można stosować wg. uznania, można nie dodawać wcale. Smacznego!

14555604_1276335162384858_384477964_n
(Porcja na 3 rynienki)

Składniki:

1,5 kg mąki
450 typ
3 łyżeczki soli
3/4 kostki drożdży
niecały litr ciepłej wody
1 kieliszek do jajka żurawiny, słonecznika, siemię lniane
2-4 rozdrobnione śliwki suszone
garstka kminku

Receptura:

Drożdże rozrabiamy w niecałej szklance ciepłej wody, dodajemy do mąki i soli, dodajemy dodatki, a następnie wyrabiamy jak ciasto na pizze. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 min (aż wyrośnie), potem przekładamy do blaszek i ponownie czekamy, aż wyrośnie. Pieczemy w 200 stopniach przez godzinę i na pięć minut  zostawiamy w piekarniku. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika do wystudzenia.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.