Makroskładniki w 100g:
T 32,4g W 9g B 20g
Składniki:
150 g jogurtu
3 jajka
50g siemienia (mielone + całe)
150g mieszanki dyni i pestek słonecznika
100g mąki migdałowej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki pdp
12g babki jajowatej
Najpierw rozgrzej piekarnik bo przygotowanie mieszanki zajmie Ci kilka minut. Mieszamy jogurt z jajkami na gładką masę i dodajemy sypkie składniki, UWAGA: babkę jajowatą dodajemy na sam koniec aby zagęścić masę. Odstawiamy na 20 min aby babka zawiązała składniki. Wyjmujemy na papier formując owal silikonową łopatką, dekorujemy pestkami dyni i słonecznikiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 min.
Koszt składników: 9.60 zł / 500g chleba