Kto z was kocha nowe smaki? Ja uwielbiam eksperymentować, próbować i tworzyć w kuchni, ale tym razem to moja mama dała czadu! Danie bardzo delikatne, zdrowe i zawierające niewiele kalorii. Zatem zapraszam do kuchni!
Porcja przewidziana na 4 osoby
Składniki:
2 większe cukinie
1 podwójną pierś
2 cebule
6 plastrów sera żółtego
pieprz, sól, bazylia, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi
Receptura:
Na początku przygotowujemy cukinie – obieramy i wydrążamy nasiona, przekrajamy na pół. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i układamy w piekarniku na papierze do pieczenia. Pierś kroimy jak najdrobniej i wrzucamy na patelnię, podsmażamy w przyprawie do mięsa. Dorzucamy drobno pokrojoną cebulkę i doprawiamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do wcześniej odłożonych cukinii i zapiekamy w piekarniku w 190 stopniach przez 45min, dokładając ser przed samym końcem pieczenia.
A cukinii nie trzeba wcześniej osolić i odstawić żeby puściła sok?
nie, nie ma takiej potrzeby. Robiłam już kilka razy i jest w porządku 🙂