Jeśli niedzielny obiadek to tylko z czerwonymi buraczkami i pulpeto-kotlecikami z przepisu mojej sympatycznej kuchareczki Eweliny. Polecam każdemu!
Składniki:
0,5 kg miesa mielonego
1 jajko
bułka tarta
1 dużą cebulę
250ml smietanki 30%
sól, pieprz, czosnek, przyprawa do miesa mielonego
Receptura:
Do świeżo zmielonego mięsa mielonego dodajemy jedno jajko, około 3-4 łyżek bułki tartej z odrobiną mleka i przyprawiamy do smaku. Zamiast bułki tartej możemy użyć namoczonej wcześniej w mleku czerstwej bułki. Dodajemy podsmażoną lub surową pokrojoną cebulkę i całość mieszamy formując kulki. W garnku gotujemy bulion i wrzucamy kuleczki gotując je przez 40 min. Nie podsmażamy i po upływie czasu wyjmujemy.
Sos:
Do 250ml smietanki 30% dodajemy dwie łyzki mąki i dwie szczypty soli. Mieszamy żeby nie było grudek i dodajemy troszeczkę gorącego bulionu żeby śmietanka się nie zważyła. Mieszamy i wlewamy całość do bulionu. Gotujemy aż zacznie gęstnieć i wsypujemy świeży koperek. Następnie doprawiaym solą i pieprzem do smaku jeśli jest taka potrzeba i spowrotem wrzucamy wczesniej wyjęte pulpety. Gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe!