Dziś wpadłam na pomysł przygotowania znakomitego dania – naleśniki wytrawne ze szpinakiem. Powiem tylko tak – zachęcam gorąco do wypróbowania przepisu! Są pyszne!
Składniki na ciasto:
1 szkl. mleka,
1 szkl.wody,
1,5 szkl. mąki,
szczypta soli,
2 jajka
Składniki na farsz:
pół torebki mrożonego, rozdrobnionego szpinaku,
pół opakowania sera feta,
mała garść papryczek jalapeno,
pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi, chili
3-4 ząbki czosnku,
łyżeczka masła
Receptura:
Czosnek rozgniatam lub bardzo drobniutko kroje i podsmażam delikatnie na łyżce masła prawdziwego – po czym zdejmuję z patelni. Wrzucam na nią natomiast szpinak i gdy się już rozpuści, doprawiam i dodaje resztę składników czyli przygotowany wcześniej czosnek, fetę oraz pokrojone papryczki i przyprawy. Farsz zawijam w naleśniki, a następnie obtaczam je w jajku i buce tartej i układam na rozgrzanej patelni. Krokiety można podawać z sosem śmietankowym lub czosnkowym, bez sosu smakują równie wyśmienicie!