Krokiety na ostro to przepis, który sam wkradł mi się do głowy. Kiedy organizm potrzebuje jakiś składników, to woła je rozbudzając apetyt na pewne produkty . Ja nie próbuję mu się opierać – jem zawsze to, czego się domaga.
Składniki na ciasto:
1 szkl. mleka,
1 szkl.wody,
1,5 szkl. mąki,
szczypta soli,
2 jajka
Składniki na farsz:
0,6kg mięsa mielonego z łopatki,
pół papryki,
papryczki jalapeno,
fasolka czerwona (z puszki),
oliwki,
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy: chili, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, sól, przyprawa do mięsa
Receptura: W pierwszej kolejności miksujemy wszystkie składniki na ciasto i smażymy naleśniki. Mi wyszło 9 szt, w 8 zawinęłam farsz, a jednego zjadłam sobie w krótkiej przerwie na słodko ( polecam!).
Następnie zawinięte krokiety, obtaczam w jajku i bułce tartej po czym kładę na rozgrzaną patelnię. Można podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowym.