Kobieta Koduje

Jesienne grzanie – napój imbirowy

Jesienne i zimowe wieczory, które zbliżają się już do nas dużymi krokami, zaraz po upalnym, już ostatnim weekendzie tego lata, warto byłoby przywitać napojem, który wzmocni naszą odporność. W poprzednim poście wspomniałam już o znakomitych właściwościach imbiru, ale pozwolę sobie przypomnieć, że jest to znakomite lekarstwo na przeziębienie, a zarazem specyfik który bardzo szybko nas ogrzeje i wzmocni nasz organizm.

art-1284427_640

Składniki:

140g świeżego obranego imbiru 
1 laska cynamonu (może być zmielony)
1 litr gorącej wody
5-6 łyżek miodu
1 cytryna
1 pomarańcza
10 goździków

Receptura:

Obrany i starty imbir zalewamy gorącą wodą, dodajemy cynamon, miód i goździki. Cytrynę i pomarańczę kroimy w plasterki i dodajemy do wywaru. W celu zaparzenia przykryć talerzykiem na 5-10 min. Napój po wystudzeniu należy przechowywać w lodówce.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.