Idealna i sprawdzona receptura na zdrowy i smaczny chlebek. Możemy się cieszyć jego długą przydatnością i świeżością. Chleb na otrębach to znakomita alternatywa dla osób odchudzających się lub mających uczulenie na pewne składniki dodawane do kupnych chlebów.
Taki chleb bez problemu możemy mrozić. Ja zawsze robię na 2-3 porcję i zamrażam, aby mieć świeży na następne dni, oszczędzając sobie pracy.
Składniki:
(z przepisu wychodzą trzy foremki 30×12 cm [rynienki])
– 2 szklanki otrąb żytnich,
– 1 szklanka śmietany,
– 4 szklanki otrąb przennych,
– 2 serki wiejskie 250 gram – najlepiej 0% tłuszczu, może być twaróg,
– 8 jajek ,
– pół litra chudej maślanki, mleka lub jogurtu,
– 1 opakowanie proszku do pieczenia,
– 1 łyżka soli,
– przyprawy: po łyżce suszonego tymianku, kopru, czosnku i suszonych pomidorów z bazylią , jak ktoś lubi może również dodać łyżeczkę kminku lub cokolwiek chce.
Receptura:
Łączymy wszystkie składniki oprócz białek. Ubijamy pianę z jajek i dodajemy ją delikatnie do wymieszanych składników. Foremki do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy na 1h – 1h i 30min do piekarnika na 200º