Zdrowy i bardzo szybki przepis na spód do pizzy – otrębowej.
Składniki:
– 1 łyżka skrobi kukurydzianej – (można dosypać troszeczkę więcej dla uzyskania idealnej konsystencji ciasta),
– drożdże – 2 łyżeczki w kostce,
– otręby owsiane – 17 łyżek stołowych,
– otręby pszenne – wedle oka,
– odrobina ciepłego mleka + pół łyżeczki cukru,
– 1 jajko,
– koncentrat pomidorowy,
– oregano, bazylia,
-kostka twarogu 0%
Receptura:
1. Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego (nie może być zbyt gorące!) mleka z dodatkiem słodzika. Odstawić w ciepłe miejsce, aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki.
2. Skrobię, otręby i jajko z serem wymieszać w misce.
3. Dodać rozpuszczone drożdże i ser.
4. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem żeby wyrosło (na około 15-20 minut). Powinno troszeczkę się podnieść.
5. Rozgnieść ciasto na blasze (najlepiej wyłożyć ją papierem albo w naczyniu żaroodpornym), posmarować ciasto koncentratem i posypać bazylią lub oregano.
6. Ułożyć na cieście dowolne dodatki (pomidory, pieczarki, paprykę, pierś z kurczaka, fasolka; tuńczyk czy krewetki – co kto lubi). Na koniec kładziemy ser.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
Zdjęcie: makvar-face0