Obłędny tort bezowy! Orgazm na każdym języku!
Składniki:
Na spód do dużej bezy:
10 białek (najlepiej temperatura pokojowa)
300g cukru (najlepiej pudru)
Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy masa będzie już ubita powoli dodajemy cukier. Formujemy 2 lub 3 koła o podobnym rozmiarze, można użyć tortownic. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni i piec w temperaturze 120 stopni (w nagrzanym piekarniku) ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie miękka, piankowa). Niska temperatury i ułożenie w centralnej części pieca sprawią że będzie ona chrupka i sucha, a nie spalona.
Na krem do dużej bezy:
1l śmietany 36% (musi byc mocno zimna)
500g serka mascarpone (musi być mocno zimny)
1 łyżka cukru pudru
Owoce:
1 opakowanie malin,
1 opakowanie borówki,
1 opakowanie truskawek
UWAGA: śmietana i serek muszą być zimne, prosto z lodówki, inaczej masa się nie uda!!!
Sposób przygotowania:
Wrzucamy wszystko do jednej miski i mieszamy mikserem około 5 min, aż masa stanie się sztywna.
Smarujemy stojak pod tort/duży talerz jedną łyżą masy na środku i układamy na niej pierwsza warstwę bezy, przekładamy masą i owocami. Układamy kolejne warstwy, na samej górze układamy masę i owoce do ozdoby.