Składniki:
11 jajek
2 łyżki cukru
100g erytrolu
200 g miękkiego masła
kilka kropli aromatu waniliowego
60 g mąki ziemniaczanej
1 kg twarogu sernikowego
2 łyżki mąki migdałowej
Spod:
👉🏼4 jaja
👉🏼40g maki migdałowej
👉🏼40g maki kokosowej
👉🏼20/30g erytrytolu
👉🏼2 łyżki kakao
👉🏼płaska łyżeczka proszku do pieczenia
👉🏼opcjonalnie : łyżeczka gumy guar
Przygotowanie:
1. Spod :
Ubijamy jajka z erytrytolem – po ubiciu dodajemy resztę składników (maki, pdp) na końcu guma guar
Spod wykładamy na papier do pieczenia o średnicy 24-26 cm
Odkładamy na bok
Oddzielamy 3 białka i 11 żółtek. 3 bialka ubijamy na sztywno i wstawiamy na chwię do lodówki.
1kg sera, 11 zoltek, kostka cieplego masla, 2 lyzki cukru, 100g erytrolu i ekstrakt z wanilii miksujemy na puchowa mase, dodajemy mąki. Na koniec dodajemy ubitą pianę – mieszamy łyżką.
Masę serową przełóż do duzej tortownicy i delikatnie wyrównaj wierzch.
Piecz najpierw w 150°C w trybie góra-dół przez 60 minut, a następnie obniż temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez 30 minut.
Na wierzch można polać czekoladą: kostka czekolady, troszkę śmietany i łyżka masła.