SKŁADNIKI
- 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka)
- 1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów
- 600 g borówki (mogą być inne owoce)
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki żelatyny (spożywczej, nie może być żelatyna fix)
- 1/4 szklanki mleka
- 150 g śmietanki 30% lub 36%
- 1 op. cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu
PRZYGOTOWANIE
- Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody. Po przygotowaniu przelać galaretkę do czystej miski w celu szybszego ostudzenia i odstawić.
- Owoce opłukać i dokładnie osuszyć, oderwać szypułki.
- Na dno tortownicy o średnicy 26 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spodzie poukładać biszkopty.
- Żelatynę zalać 5 łyżkami gorącej wody i cały czas mieszając rozpuścić. Dodać mleko i wymieszać.
- Do większej miski włożyć twaróg sernikowy, dodać śmietankę, cukier puder lub ksylitol, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką.
- Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny dodać 1 – 2 łyżki masy serowej i wymieszać rózgą. Dodać kolejne 2 – 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać rózgą. Powtórzyć jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełożyć całość do pozostałego sera w misce i wymieszać rózgą na jednolitą masę.
- Dodać 2/3 ilości owoców ( jeślio truskawki to pokrojonych na połówk, jeśli borówka mogą być zblendowane), delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć na spód z biszkoptów, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie galaretka wystudzi się a sernik lekko stężeje.
- Wyjąć sernik z lodówki i powciskać w niego resztę truskawek pokrojonych na połówki. Łyżką wylewać galaretkę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.