Najpierw gotuje rosół żeby mieć farsz do środka, przepis tutaj:
https://www.cookbook.lowwwe.pl/rosol/
Obieram mięso z rosołu i mielę przez maszynkę do mięsa,
2 średnie marchewki z rosołu też mielę,
do tego dodaję 2 cebule drobno pokrojone i podsmażone na maśle, dodaje troszkę magi i soli do smaku,
pół zielonej pietruszki bardzo drobno pokrojonej
Wszystko mieszam i dodaję: sól, pieprz, magi do smaku oraz co ważne 1 wazówkę rosołu, po to by farsz nie był za suchy.
Ciasto na kartacze robię tak jak kluski śląskie robi „rączka gotuje” z przepisu tutaj.
Proporcje są takie:
ugotowane ziemniaki – 1 kg
mąka ziemniaczana – ok. 25 dag
jajko – 1 szt.
Ja robiąc z 3kg otrzymałam 20 kartaczy.
Ziemniak nie może być sałatkowy, powinien być skrobiowy typu C w ostateczności może być obiadowy.
Ziemniaki powinny być ciepłe/gorące – przeciskamy je przez praskę lub mielimy maszynką. Dodajemy 1 całe jajko na 1kg ziemniaków i mieszamy na pure. Dodajemy mąkę, mieszamy i czekamy 15min. Potem możemy formować duże placki na cała rękę, ładować farsz i formować kartacze.
Gotujemy na bardzo małym wrzątku, powoli, 10min – trzeba sprawdzać.