SKŁADNIKI (CIASTO):
- 400 ml mleka kokosowego
- szklanka wody
- 200 g kaszy jaglanej
- 200 ml gęstego mleczka kokosowego z puszki (biała część)
- 50 g mąki kokosowej
- 1/2 szklanki
cukru kokosowego
- 150 g wiórków kokosowych
- sok z limonki, cytryny lub pomarańczy
- ekstrakt z wanilii
- tłuszcz do posmarowania blachy
- 2 garści malin
- 2 łyżki
cukru kokosowego
SKŁADNIKI (MUS):
- 1 awokado
- 5 daktyli
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukałam pod bieżącą wodą. Następnie wrzuciłam ją do gotującej się wody. Dodałam 400 ml mleka kokosowego i gotowałam, aż kasza będzie miękka. Odstawiłam do wystygnięcia, po czym dodałam sok z cytryny, cukier i wiórki kokosowe, mąkę, ekstrakt z wanilii oraz gęstą część mleka kokosowego. Zblendowałam wszystkie składniki na gładko. Okrągłą blaszkę posmarowałam masłem i przełożyłam do niej masę. Piekłam ok. 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Daktyle namoczyłam w gorącej wodzie a następnie usunęłam z nich pestki. Zblendowałam awokado i daktyle z wodą. Mus rozsmarowałam na ostudzonym cieście. Na wierzchu ułożyłam maliny i posypałam cukrem i wiórkami.