Kobieta Koduje

sernik bezglutenowy

SKŁADNIKI (CIASTO):
  • 400 ml mleka kokosowego
  • szklanka wody
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 200 ml gęstego mleczka kokosowego z puszki (biała część)
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki 
    cukru kokosowego
  • 150 g wiórków kokosowych
  • sok z limonki, cytryny lub pomarańczy
  • ekstrakt z wanilii
  • tłuszcz do posmarowania blachy
  • 2 garści malin
  • 2 łyżki 
    cukru kokosowego
SKŁADNIKI (MUS):
  • 1 awokado
  • 5 daktyli

    Przygotowanie:

    Kaszę jaglaną opłukałam pod bieżącą wodą. Następnie wrzuciłam ją do gotującej się wody. Dodałam 400 ml mleka kokosowego i gotowałam, aż kasza będzie miękka. Odstawiłam do wystygnięcia, po czym dodałam sok z cytryny, cukier i wiórki kokosowe, mąkę, ekstrakt z wanilii oraz gęstą część mleka kokosowego. Zblendowałam wszystkie składniki na gładko. Okrągłą blaszkę posmarowałam masłem i przełożyłam do niej masę. Piekłam ok. 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Daktyle namoczyłam w gorącej wodzie a następnie usunęłam z nich pestki. Zblendowałam awokado i daktyle z wodą. Mus rozsmarowałam na ostudzonym cieście. Na wierzchu ułożyłam maliny i posypałam cukrem i wiórkami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.