Macie ochotę na delikatne śniadanie, bez bułek, chleba i zawartego w nich glutenu? Zachęcam do warzywnej porcji witamin, które dostarczą nam energii na rozpoczęcie tego słonecznego pięknego dnia!
Składniki:
1 średnia lub mała cukinia
2 małe pomidorki
1 ser mozzarella 250 gram
3 ząbki czosnku
oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz
Receptura:
Przeciętą wzdłuż i wydrążoną z nasion cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem, następnie oprószamy wcześniej zmielonym czosnkiem i suszonym oregano. Całość skrapiamy oliwą i robimy małe nakłucia widelcem. Pieczemy przez 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie układamy pomidory na przemian z mozzarellą i posypujemy bazylią, pieprzem, oregano, solą i czosnkiem niedźwiedzim. Na wierzch można posypać parmezanem. Pieczemy jeszcze przez 10 min.
Z daleka myślałam, że to bakłażan 🙂 Uwielbiam oba warzywa, a cukinię chyba jeszcze bardziej. Również w wersji zapiekanej z dodatkami 🙂